חגיגת הנחות סוף שנה!
עד 30%
על כל המסלולים והקורסים
לנרשמים עד 15.12.24
אל תחמיצו את מועדי הפתיחה הקרובים:
מסלול Machine Learning | 19/12 |
מסלול Computer Vision | 19/12 |
מסלול Full Stack | 19/12 |
מסלול RT Embedded Linux | 06/02 |
מסלול Cyber | 06/02 |
עודכן לאחרונה: 14 מאי, 2023
לינוקס - מערכת הפעלה בקוד פתוח. אז מהי מערכת ההפעלה Linux ומה מיוחד בה? בשונה מכל מערכות ההפעלה המוכרות לכם, זוהי מערכת הפעלה בקוד פתוח. כלומר מערכת המופצת בחינם, וכל מתכנת יכול להוסיף ולשפר את המערכת.
פיתוח המערכת החל בתחילת שנות התשעים, בתור תחליף למערכת היוניקס. היה זה אדם בשם לינוס טורבאלדס, מתכנת פיני, אשר יצר את ליבת המערכת; ובמהרה הצטרפו מתכנתים נוספים אשר תרמו לקוד הפתוח.
ובזכות מתכנתים רבים אשר נענו לאתגר, מערכת ההפעלה של Linux הפכה לאחת המובילות בעולם. מערכת לינוקס נחשבת למערכת קלה ומהירה יותר מאשר מערכת ההפעלה של מיקרוסופט (ווינדוס), וניתן להשתמש בה ללא עלות.
לינוקס ידועה בזכות ממשק הטרמינל. כלומר במקום מערכת שליטה גרפית כבדה, כמו זו המוכרת לכם מווינדוס, היא עושה שימוש בממשק פשוט של פקודות החוסך במשאבים.
מערכת הפעלה זו אומצה על ידי ארגונים מסחריים רבים, אשר נהנים ממערכת הפעלה חזקה וללא תשלום. וזאת לצד האפשרות לעשות קסטומיזציה בהתאם לצורכי הארגון.
אך מנגד, למרות יתרונות המערכת, הבעיה המרכזית היא חוסר היכולת לקבל תמיכה ועזרה. נכון, אמנם ישנם פורומים וקהילות שונות בהן ישמחו להגיש עזרה, אך לא ניתן לקבל שירות במתכונת המוכרת לנו מחברות מסחריות המפעילות HELP DESK לתמיכה במוצריהן.
מסיבה זו ישנם ארגונים הנרתעים ממעבר ל Linux. כאשר אין להם את הידע הטכני, הם חוששים כי לא יוכלו להתגבר על בעיות בזמן אמת.
אך יש לציין כי גם לזה יש פתרון. ישנן חברות אשר פיתחו מערכות הפעלה ייעודיות, כמו למשל מערכת הפעלה לשרתים Red Hat המבוססת על לינוקס, ומוצעת בתשלום. למרות שקיימות אפשרויות חינמיות, לקוחות רבים מעדיפים לשלם על מנת לזכות בשירות ותמיכה. כך יש אל מי לפנות כאשר מתרחשת תקלה בשרת, וניתן לקבל פתרון מידי.
למרות כי לינוקס היא מערכת חינמית, דווקא שעת טכנאי של לינוקס יקרה יותר מאשר שעת טכנאי של WINDOWS.
אחד היתרונות המרכזיים של Linux הוא היכולת לפתח בעצמכם את מערכת ההפעלה עבור היישומים שלכם. כך אתם יכולים להתבסס על הליבה של לינוקס, ולבנות בקלות מערכת הפעלה המתאימה בדיוק לצרכים שלכם.
מי שמכיר ומבין את מערכות ההפעלה, כדוגמת WINDOWS, מבין כי הן מורכבות מאינספור רכיבים ותהליכים המתקיימים ברקע. רכיבים אלו גורעים ממשאבי השרת, ומשפיעים על ביצועיו, למרות שאינם נחוצים.
בזכות לינוקס ניתן להרכיב מערכת הפעלה קלה, העונה על הצרכים הייעודיים, וללא תהליכים מיותרים. אין כאן איסוף מידע על המשתמש, ואין שום יישומים שנכפה עליכם להתקין.
לינוקס גם לוקחת את יכולות הקוסטומיזציה כמה צעדים קדימה. זוהי מערכת דינמית מאוד שניתן להכניס בה שינויים רבים, להוסיף פקודות חדשות ולהתאים אותה לכל מטרה.
בניית מערכת הפעלה משלכם נשמע כמו דבר מסובך, ומשימה עבור תאגידי ענק כדוגמת מיקרוסופט או אפל. אבל Linux בנויה בצורה ההופכת את המשימה לפשוטה וקלה.
בזכות הגמישות של המערכת, והיכולת להתאים אותה לכל מטרה, כיום ניתן למצוא את לינוקס בכל מקום; כולל במוצרים שאינם מוגדרים כמחשבים. למשל נוכל למצוא את linux בשעונים חכמים, מכשירי סלולר, כספומטים ועוד. בוודאי שמעתם על מערכת ההפעלה Chrome OS אשר פותחה על ידי גוגל, ובכן גם היא מבוססת לינוקס. ואולי מערכת ההפעלה המוכרת ביותר המבוססת על לינוקס היא אנדרואיד.
לינוקס זוכה להצלחה רבה בעולם. אמנם פחות במחשבים אישיים, אך שרתי אינטרנט רבים פועלים על מערכות לינוקס. שמות גדולים ומוכרים בתעשיית האינטרנט אימצו את המערכת - ביניהם אמזון, טוויטר, גוגל וחברות נוספות.
איש לינוקס הוא חלק בלתי נפקד מחברות רבות, גם בהייטק וגם בכלל ברחבי התעשייה המקומית והבינלאומית.
התפקיד עצמו ותחומי האחריות של איש linux admin יכולים להשתנות לפי אופי החברה והצרכים שלה.
אבל עדיין ישנם מספר תחומי אחריות יותר נפוצים לעבודת איש לינוקס ואותם ניתן למנות, כגון:
פקודות לינוקס נפוצות אשר בהם אנשי לינוקס משתמשים לעיתים תכופות בעבודתם השוטפת.
1. Uptime Command - # uptime
בלינוקס פקודת uptime מראה כמה זמן המערכת פועלת ואת מספר המשתמשים המחוברים למערכת ברגע הרצת הפקודה.
בנוסף ניתן לראות טעינה ממוצעת לפי טווחי זמן של דקה, שתי דקות, 15 דקות
2. W Command - # W
הפקודה תציג משתמשים שכרגע logged וה process שלהם בנוסף ל מומצע load
Login name, login time, tty name ועוד.
3. Users Command - # users
פקודת users מציגה את המשתמשים שכרגע נמצאים logged in.
4. Whoami Command - # whoami
מדפיסה את השם של המשתמש הנוכחי.
5. Less Command - # less
Less מאפשרת צפיייה בקובץ, לאחר המילה less נכתוב את שם הקובץ שאותו אנו רוצים לפתוח, ואז נוכל לצפות בקובץ ולעבור עמודים בעזרת המקשים.
6. CdCommand - # cd
בעזרת פקודת CD ניתן לשנות directrory,
רושמים cd / testFile ואז נעבור לתיקיית testFile
7. SSH Command - # SSH
פקודת SSH משמשת להתחברות לשרת אחר, לדוגמא הפקודה הבאה תתחבר לשרת בכתובת IP מסוימת כמשתמש בשם TEST
SSH test@192.158.28.1 #
8. Find Command - # find
פקודת find משמשת לחיפוש קבצים, strings, תיקיות.
הפקודה הבאה תחפש את המילה "tutorial" ותחזיר את התוצאה.
# find / - name tutorial
9. kill Command - # kill
פקודת kill תחסל את ה process
אפשר להפסיק process ספציפי לדוגמא ע"י מציאת ה ID שלו.
לדוגמא אם אנחנו רוצים להפסיק process id = 4
Kill – 4 #
10. mkdirCommand - # mkdir
זו פקודה מאוד נפוצה ,משתמש לפתיחת תיקייה חדשה.
mkdir text #
תפתח תיקייה חדשה בשם test
רוצים ללמוד עוד? בואו ללימודי לינוקס בשביל לדעת עוד על תפעול ושליטה במערכת ההפעלה הפופולרית הזו וכך לפתוח לעצמכם מספר רב של דלתות בתעשייה!
לחצו למעבר לעמוד קורס לינוקס לקריאת פרטים נוספים, סילבוס ועוד.